Hva er en enkeltbordsdatamaskin (sbc)?

- 2023-12-19-

En enkeltkorts datamaskin (SBC) er et komplett datasystem som eksisterer på et enkelt kretskort (PCB). En SBC inneholder vanligvis alle komponentene og tilkoblingene som finnes i et komplett datasystem, inkludert en prosessor, minne, lagring, nettverkstilkobling og grensesnittporter for eksterne enheter som tastaturer, mus og skjermer.

Enkeltbordsdatamaskiner brukes vanligvis i innebygde systemer, hvor fysisk størrelse og minimalt strømforbruk er avgjørende faktorer. De er populære blant hobbyister, produsenter og utviklere som trenger en rimelig og fleksibel plattform for å bygge tilpassede løsninger, prototyper og proof-of-concepts.

Noen populære eksempler på SBC-er inkluderer Raspberry Pi, BeagleBone Black og Arduino-brett. Disse brettene har fått stor popularitet på grunn av deres rimelighet, allsidighet og brukervennlighet, og har ansporet et stort økosystem av fellesskapsdrevet programvare- og maskinvareutvikling.



Hva er funksjonene til enkeltbords datamaskin?


Single-board datamaskiner (SBC) har forskjellige funksjoner som gjør dem populære blant hobbyister, produsenter og profesjonelle. Her er noen vanlige funksjoner ved SBC-er:


SoC: Hjertet til en SBC er en integrert system-on-chip (SoC) som rommer en prosessor, GPU, minne og andre prosessorundersystemer. Disse prosessorene kan ha forskjellige instruksjonssett som ARM, x86 og RISC-V.


Minne: SBC-er kommer med innebygd minne i form av Dynamic Random Access Memory (DRAM). Dette minnet brukes til å kjøre programmer og lagre data. Minnekapasiteten varierer avhengig av SBC-typen og kan variere fra noen få hundre megabyte til flere gigabyte RAM.


Lagring: SBC-er har vanligvis innebygd lagring, som brukes til å lagre operativsystemet, applikasjoner og brukerdata. Lagringsformen kan være eMMC, MicroSD-kort, NVMe M.2 og SATA-kontakter.


Tilkobling: SBC-er kommer med forskjellige tilkoblingsalternativer som Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth og USB. Dette lar brukere koble til nettverk, kommunisere med andre enheter og overføre data. Utvidbarheten til SBC kommer fra GPIO, USB og utvidelsesspor som PCIe eller mPCIe.


Operativsystem: SBC-er kjører operativsystemer som Linux, Android eller Windows. Disse operativsystemene er tilpasset for SBCs bruk og tilbyr kompatibilitet med utviklerverktøy og programmeringsmiljøer.


Strømforbruk: SBC-er er vanligvis utformet for å fungere på minimal strøm, noe som gjør dem egnet for applikasjoner med lavt strømforbruk. Strømforsyningen varierer avhengig av kortets design og kan variere fra mikro-USB-porter, tønnekontakter eller skrueterminaler.


Størrelse og formfaktor: SBC-er har en liten formfaktor, som varierer i størrelse fra kredittkortstørrelse til mindre enn en håndflatestørrelse. Denne størrelsen gjør dem enkle å integrere i enheter som krever innebygde databehandlingsevner.


Totalt sett er SBC-er kompakte, allsidige og tilbyr en rimelig løsning for utvikling av innebygde systemer, prototyper og DIY-prosjekter.